Existuje množstvo vianočného pečiva a koláčov, bez ktorých si tieto sviatky ani nevieme predstaviť. Samozrejme, na ich prípravu sú potrebné rôzne suroviny. Základom sviatočného pečenia už v minulosti bola jednoducho hojnosť. Aj to je zrejme dôvodom, prečo dnes existuje také množstvo rozličných druhov vianočných koláčikov. Gazdinky už desaťročia dozadu začínali piecť už odo dňa sv. Kataríny. Prvé sa pieklo trvanlivé pečivo, ktoré muselo chvíľu „odstáť“. Hojnosť pečiva a koláčov symbolizovala hojnosť pre celú rodinu v nasledujúcom roku. Preto sa pri pečení myslelo aj na koledníkov, služobníctvo či dokonca zvieratá v statku. Vianoce sú sviatkami hojnosti aj dnes, čoho dôkazom je fakt, že napríklad na vianočné pečenie minieme v priemere 88 eur.
Orechy, cukor, sladidlá, maslo, múka, vajcia a množstvo iných surovín sú potrebné na napečenie toho najlepšieho a najvoňavejšieho sviatočného pečiva. Viete, ako naložiť s obalmi z týchto surovín, keď sa stanú odpadom? Nižšie Vám posielame linky na plagát a článok, v ktorých nájdete rady, ako triediť počas vianočného pečenia. Nezabúdajte, že pri správnom triedení je potrebné dbať aj na to, aby sme všetko, čo sa dá od seba oddeliť, oddelili.